FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Фронтът на пожара край българо-гръцката граница вече е 20 км

Нови територии превзе пожарът на българо-гръцката граница в района на Кирково. Ситуацията там остава сложна заради силния южен вятър, който прехвърля огъня от гръцката част на наша територия. През целия ден на терен работеха над 200 души, половината от които са ловци и доброволци. Целта е да се овладеят огнищата по границата и да не се допусне пламъците да слязат надолу.

Южният вятър носи огъня и дима към България. Пушекът е толкова гъст, че на височина от 1 километър огнищата не се виждат. Това е причината дошлият на помощ военен хеликоптер да не е достатъчно ефективен. Ако и утре условията останат лоши, ще се разчита само на наземна сила и техника. Фронтът на пожара вече е с дължина 20 километра.

Още по темата

5 ное 2022 17:13

17

„По билото, откъм Гърция минава в нас. Като площ не е голямо, но като дължина, периметър станаха 20 километра“, каза директорът на противопожарната служба комисар Сергей Заимов, цитиран от БНР.

Пожарът е низов. Горят листа и шума, които на места са с дебелина половин метър. Утре рано сутринта се включва верижна машина, съобщи заместник-областният управител Бисер Николов.

„Чакаме тежка машина от южен централен район да направи просеки и пътищата, които до момента не са чистени да се изчистят, за да може, ако се наложи, пожарни автомобили, ако вятърът продължи така, да пресрещнат пожара“.

И в неделния ден битката с огъня ще продължи.

Сергей Заимов и Бисер Николов отправиха апел към доброволците да идват оборудвани с лопата, кирка или друг уред, както и да си носят храна и вода.

Тази нощ на място остават 10 души, които ще наблюдават движението на огъня в 4 ключови точки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!