FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ТЕЦ-София иска скок на парното и топлата вода с 15% от юли

ТЕЦ-София иска скок на парното и топлата вода с 15% от юли

Снимка: Pixabay
„Топлофикация София“ е поискала парното и топлата вода да поскъпнат с 15 процента от юли, а токът, произведен от нея по комбиниран начин – с 32 на сто, съобщи БНР.

Исканото увеличение при останалите дружества е между 5 и 71 процента за топлоенергията.

До края на миналия месец всички дружества трябваше да внесат в енергийния регулатор своите искания за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и ток.

С писмо Столичната топлофикация тогава е поискала от Комисията отлагане с няколко дни, а поисканите от нея цени стават ясни сега, след публикуването им от регулатора и предвиждат 15-процентен скок на парното и топлата вода.

Втората по големина топлофикация – Пловдивската, още в края на март обяви, че ще поиска да продава топлоенергията си с 23 на сто по-скъпо.

За най-голям скок настояват топлофикациите във Велико Търново – със 71 на сто и в Перник – с 61 процента. От дружеството във Враца изчисляват, че при тях увеличението трябва да е с 41 на сто, в Бургас – с една трета, а в Плевен – с 16 процента. Най-малко поскъпване са поискали Варненската топлофикация – със 7 на сто, и Сливенското дружество – 5 процента.

При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40 процента. Тези заявления на топлофикациите енергийният регулатор ще разгледа през месец юни, но досегашната практика сочи, че дружествата искат доста по-високи цени от тези, които накрая Комисията за енергийно и водно регулиране постановява.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!