FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Съдът в Страсбург ни предупреди да не експулсираме уйгури

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) предупреди България, че тя би нарушила Европейската конвенция за правата на човека, ако реши да експулсира в Китай бежанци уйгури, предаде АФП.

„В случай че бъдат върнати в Китай, това би съставлявало нарушение на член 2 (право на живот) и член 3 (забрана на изтезания и нечовешко или поругаващо достойнството отношение) от конвенцията“, се казва в публикувано днес становище на ЕСПЧ, цитирано от БНР.

„България получава условно осъждане“, обясни говорител на съда.

През януари 2018 г. съдебният орган на Съвета на Европа вече отправи временно искане към българското правителство да спре експулсиранията, докато той се произнесе по случая.

През 2018 г. петима уйгури сезираха ЕСПЧ. Те обвиниха българските власти, че „искат от съображения за националната сигурност да ги експулсират в Китай, където ищците смятат, че са заплашени от смърт или лошо отношение“.

Тези бежанци са пристигнали в България през юли 2017 г., след като са прекарали няколко години в Турция.

Впоследствие двама от тези бежанци са напуснали България по свое желание и следователно решението на ЕСПЧ не се отнася до тях.

Правозащитни организации и експерти обвиняват Пекин, че е въдворил един милион мюсюлмани, предимно от уйгурския етнос, в лагери за политическо превъзпитаване в Синцзян-уйгурски автономен район.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!