FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Синдикати искат конвенция за ненасилие на работното място

Конфедерация на независимите синдикати в България изпрати преди дни писмо до Министерството на труда и социалната политика, с което предлага на правителството и Народното събрание да се ратифицира конвенция 190 на Международната организация на труда, която третира ненасилието и тормоза на работното място.

Още по темата

8 мар 2019 20:58

32

3 мар 2019 21:10

72

Решението за това е взето на последното заседание на КС на КНСБ, е обявил вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов по време на дискусия „Равното участие на жените във всички сфери на живота -принос за цялото общество“, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Форумът е организиран от КНСБ, Синдиката на българските учители (СБУ) и Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), чийто председател Екатерина Йорданова е сред участниците в комисията на МОТ, изготвила Конвенция 190. Участвали са и председателят на СБУ Янка Такева, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, Татяна Кметова – Център за изследвания и политики за жените и др.

Конвенция 190 на МОТ е изцяло ново международно трудово право. То може да обогати националното законодателство, така че работното място да бъде освободено от насилие и тормоз. Един от факторите за тези проблеми е и разделението на половете, е казал още Чавдар Христов и е обяснил, че в момента екип на КНСБ работи да дешифрира посланията , за да се реализират тезите на конвенцията в нашето законодателство.

Ще се ангажираме да доведем докрай ратифицирането на Конвенцията, е казала Екатерина Йорданова, цитирана в съобщението. Според нея следващата година може да бъде посочена като срок за това, тъй като тогава се навършват 100 г. от участието на България в МОТ.

Янка Такева, която е и председател на женския форум „Парламент 21“ век е посочила, че са необходими повече законодателни инициативи по проблемите с равенството между половете и домашното насилие. Тя е цитирала изследване, според което всяка четвърта българка се страхува да се прибере вкъщи. По думите й жените в парламента са също малко – само 24,2 на сто или 58 от 240 народни представители. Само четири от големите областни градове се ръководят от жени, а в общинските съвети жените са средно 30 на сто. Тя е дала за пример КНСБ, в която жените са 51,49 на сто, а сред председателите на регионалните съвети дори са 65,4 процента.

По думите на Такева жените са тези, които работят, а мъжете управляват и във феминизираните отрасли има насилие, дискриминация, неуважение на труда, лош имидж и авторитет на жените и то в сектори, които обществото трябва да носи на ръце. 25 на сто от жените-глави на семейство са по-бедни от мъжете-глави на семейство и то при положение, че първите са с по-висок образователен ценз и много компетенции, е посочила още Такева и е призовала дамите сами да извоюват политики, които са в интерес не на жената, а на обществото като цяло.

Спрямо Великото народно събрание жените в парламента са се увеличили три пъти. Процесът е бавен, но броят расте, е посочила Татяна Кметова и е дала за пример, че расте и броят на дамите, които ръководят министерства. По правило на мъжете обаче се падали по-леки ресори. Дончо Барбалов е дал пример с разпределението между половете и в Столичната община. От 59 търговски дружества към нея, 21 се управляват от дами, а в управата на 56 от тях има жени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!