FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Сериозен интерес към ваксините и в последния ден на „зелените коридори“

Снимка: БГНЕС

Желаещи за ваксини изчакваха на кратки опашки и днес пред „Пирогов“, когато е последния ден на разкритите заради празничните и почивни дни покрай Великден и Гергьовден „зелени коридори” с иРНК ваксини, съобщава БГНЕС.

За дните от 30 април до 9 май в цялата страна работиха т.нар. „зелени коридори“ като гражданите имаха възможност да избират между препаратите на „Пфайзер“, „Астра Зенека“ и „Модерна“. Кабинети бяха разкрити от 26 РЗИ в страната, а само в София в четири големи болници през всички почивни и празнични дни имунизационните екипи работиха.

Най-много кабинета за ваксинация имаше в „Пирогов“. Освен първа игла, в разкритите пунктове се извършва и втора имунизация.

Специално за „зеления коридор” в неделя от страната е дошъл Евгени със съпругата си. Там, откъдето идва, се поставят ваксини, каза мъжът, но сподели, че в София е по-лесно, по-бързо става и затова решил да посети „Пирогов“. Той пресметна, че чакали точно 25 минути.

„Невероятно обслужване, бързо“, сподели мъжът. Поставили му ваксината на „Пфайзер“.

„Моето мнение е такова, че хората трябва да се ваксинират. Все пак видяхме какво преживяхме толкова време, така че нормално, логично е да си сложим ваксина“, сподели Евгени.

Дали ще бъдат удължени „зелените коридори” все още не е ясно. Преди дни здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че oт 10 май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат.

В петък, на работно съвещание, премиерът в оставка Бойко Борисов нареди „зелените коридори“ да продължат да работят и всяко ново количество ваксини да се насочва максимално бързо към желаещите.

Според графика на доставки всеки понеделник в България ще пристигат по 270 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“, като в последния ден на май ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 хиляди дози.

Към днешна дата ваксинираните граждани у нас с две дози са общо 289 612.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!