FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Свети Георги е уважаван и от християните, и от мюсюлманите

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века.  Кои са чудесата на „Свети Георги“?

„Ако трябва да посочим етимологията на самото име Георги – то идва от гръцки език. Двусъставно име от съществителното „гео – земя“ и глагола „ерго -работя“, тоест човек, който обработва земята“, сподели богословът Иван Йовчев в ефира на „Денят  ON AIR“.

Той добави, че „Свети Георги“ е една изключително голяма християнска личност, която е живяла в един труден период – края на 3 век, началото на 4 век. Това е времето на гоненията – християните са били преследвани, че изповядват своята принадлежност към Христос. Светецът по това време е имал благоприятен хоризонт за развитие, тъй като е бил първоначално войник.

„Светецът се е опълчил на тогавашния император Диоклециан – това е най-великият човек по онова време на земята. Той му казва, че трябва да се обърне към Христос и да познае истината“, коментира още богословът.

Йовчев разказа, че всъщност това коства живота на „Свети Георги“, защото той загива мъченически, като със смъртта си удостоверява своята християнска принадлежност.

„Най-големият изследовател на светеца казва, че само за живота, дейността и смъртта му има над 30 житиа. Те са се развили в процеса на историята, към тях са се прибавяли лица, персонажи, събития“, подчерта още той.

Богословът обясни, че много от тях са отхвърлени от църквата и че мощите на светеца се намират в днешния град Лот, който е в Израел.

„Регионът е такъв – на постоянни борби между християни и мюсюлмани. „Свети Георги“ е обичан и уважаван и от мюсюлманите. Причината се крие в техните житиа“, добави още той.

Има безброй чудеса, свързани със Свети Георги – като се започне с неговото осъждане – той там ясно доказва своята християнска принадлежност, с молитва към Бог се отправя към смъртта. В съвремието това звучи нереалистично, но за един християнин това не е нещо имагинерно, това е възможно“, сподели Йовчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Богословът подчерта, че реалността, в която живеем, бяга от истинската реалността, която е Иисус Христос.

Той припомни думите на Свети Георги, а именно – „да познаем истината и да се изградим като едни благочестиви хора“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!