FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ръст на обявите за работа с 4%, спад в Секторът „ИТ“ с 18% за година

Броят на обявите за работа през септември е нараснал с 4% спрямо предходния август. Това показва ежемесечният анализ на една от най-големите HR компании.

Предложенията са с 1800 повече, като общият им брой възлиза на почти 49 000. На годишна база също се наблюдава ръст от 3% (спрямо септември 2021г.).

Ръст на обявите се наблюдава и в почти всички сектори, като единствено изключение прави „Хотелиерство и ресторантьорство“. Обявите в него са с близо 500 по-малко от предходния месец – спад от 7%.

При останалите сектори тенденцията е обратна. С най-голям брой са се увеличили предложенията в „Търговия и продажби“ (650 предложения повече, 6% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (400 предложения повече, 9% ръст) и „ИТ“ (320 предложения повече, 1% ръст).

След тях се нареждат секторите „Строителство“ (260 предложения повече, 11% ръст), „Логистика и транспорт“ (250 предложения повече, 6% ръст), „Маркетинг и реклама“ (215 предложения повече, 15% ръст), „Здравеопазване и фармация“ (205 предложения повече, 11% ръст), „Производство“ (180 предложения повече, 2% ръст) и „Счетоводство, одит, финанси“ (45 предложения повече, 2% ръст).

На годишна база също наблюдаваме ръст на обявите във всички сектори. И тук има едно изключение, като то е в сектора „ИТ“. Спадът на предложенията в него спрямо м. септември 2021г. е 18% или 1300 предложения по-малко.
Бихме могли да тълкуваме тази тенденция, от една страна, с нормализирането на търсенето на кадри в този сектор след активното „презапасяване“  през пандемичните 2020г. и 2021г и от друга – с обявеното временно „замразяване“ на подбора на кадри (hire freeze) в индустрията от редица технологични компании в страната и по света.

С най-голям дял на предложенията продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ с 23%, следван от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%).

След тях се нареждат секторите „ИТ“ (12%), „Административни и обслужващи дейности“ (10,2%), „Логистика и транспорт“ (10%),  „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,3%), „Здравеопазване и фармация“ (4,2%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

През септември предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са се увеличили с 4% (200 предложения повече). Те са малко над 5000 за страната или 12% от общия брой обяви.

„ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (6%).

Общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 1%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (3%), Пловдив (-0,2%), Варна (-4%), Бургас (-2%), Русе (1%) и Стара Загора (4%).
Като дял броят на предложенията в тях е 73% от всички обяви, а разпределението във всеки от градовете е:  София (45%), Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3,3%), Русе (2,9%) и Стара Загора (2,5%).

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през септември се е увеличил с 5% или малко повече от 100 предложения повече. Общият брой на този тип обяви  е около 2400 – 6% дял от всички обяви.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!