FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Решение на кризата ли е експертният кабинет?

Премиерът Бойко Борисов коментира, че експертен кабинет е правилен, ако има висока политическа култура във всички. Може ли такъв да бъде решение на политическата криза?
„Експертният кабинет действително е решение, от което има заинтересовани политически субекти – най-заинтересованият е ДПС. Има потенциал“, коментира политологът доц. Мария Пиргова в „Денят ON AIR“.

По думите ѝ ГЕРБ не е заинтересована от това, но ако кризата се утежни, може да се отиде на експертен кабинет вместо на предсрочни избори. Според проф. Антоанета Христова ще има съпротива срещу експертен кабинет.

„Между президента и министър-председателя има дълбок конфликт, който категорично не може да бъде преодолян. На въпроса дали тези хора могат да диалогизират, моят отговор е не“, категорична бе тя.

По думите ѝ експертният кабинет би могъл да бъде решение, но при това отношение на институциите не е възможно да се намери медиатор, който да бъде приет от едната и другата страна равнопоставено.

„В България в момента почти е невъзможно да се намерят такива личности, които могат да онагледят черно-бялата визия на двете институции“, добави Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя се съгласи, че от ДПС имат интерес от експертен кабинет и натискат, за да може в дадена ситуация при определено разпределение на силите да отиграе тази карта.

Според Пиргова консенсусна фигура би могла да се намери.

„Експертен кабинет би бил изход. Дори фигури, които са принадлежали към една или друга партия, може да ги видим е неутрална позиция. Имаме определен политически елит и в рамките му се позиционират по определен начин хората“, заяви политологът.

Гостите коментираха дали президентът Румен Радев иска да направи политическа партия.

„Трудно ми е да си представя, че той може да направи партия, на която да застане начело. Виждам негови експерти, които заявяват намеренията му във връзка с това, че ще предложи промени в Конституцията, но предлагайки ги, изтече като информация, че той ще чака политически сили да ги припознаят“, заяви Христова.

По думите ѝ той търси своето оперативно политическо присъствие.

Доц. Пиргова изрази мнение, че Радев не би правил партия преди да има яснота за втория му мандат.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!