FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Радев: Регионът на Западните Балкани е от особено значение

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен Радев днес във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9, съобщиха от прессекретариата му.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специален гост във форума участва президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавните и правителствени ръководители потвърдиха общия ангажимент за модернизация на силите за отбрана, както и активното участие в изграждането на архитектура на сигурност, гарантираща стратегическа стабилност на европейския континент.

По думите на президента важно поле на съюзническите дейности продължава да бъде силната ангажираност с партньорите по цял свят. За България регионът на Западните Балкани е от особено значение, подчерта държавният глава. Румен Радев открои и ролята на Алианса в мисиите за управление на кризи в Афганистан, Балканите, Близкия изток и Средиземно море. Предизвикателствата пред политическата и икономическата стабилност в региона изискват задълбочаване на диалога, практическото сътрудничество и съдействие за укрепване на устойчивостта, подчерта още президентът.

В изключително важни моменти за нашата сигурност Алиансът успя да засили политическото си измерение и показа, че в днешно време сигурността не е само военна надеждност, а много повече, посочи Румен Радев. В своята история НАТО винаги е доказвал своята ефективност и сила чрез способността си да адаптира стратегическата си  визия и необходимите практически действия в съответствие с актуалните предизвикателства.

В тази връзка  българският държавен глава открои значението на стратегия „НАТО2030“ за укрепване на глобалната ролята на Алианса и адаптиране към новите предизвикателства през следващото десетилетие.
Участниците във форума се обединиха около позицията че политиката на „отворени врати“ на НАТО трябва да се запази и да бъдат подкрепени страните, които се стремят към пълноправно членство, да изпълнят необходимите условия за това.

По време на разговора на високо равнище беше приета и обща декларация, която очертава рамката на бъдещото партньорство  на страните от формата Б9 и готовността им да допринасят за реализирането на новата стратегия „НАТО2030“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!