FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Радев пред Щайнмайер: В диалога с РСМ отстояваме ценностите на ЕС

Радев пред Щайнмайер: В диалога с РСМ отстояваме ценностите на ЕС

Снимка: Президентство
В диалога си с Република Северна Македония България отстоява не само национални интереси, а преди всичко ценностите на Европейския съюз, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе днес телефонен разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Разговорът се проведе по инициатива на германския президент в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 5 и 6 октомври в Словения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще спечели целият регион, посочи Румен Радев и добави, че България очаква конкретни резултати по отношение на спазването на човешките права в югозападната ни съседка, което да ускори този процес.
 
„В момента протича процес на преброяване на населението в Република Северна Македония и в България постъпват редица сигнали за упражняване на натиск върху хората, които открито изявяват българската си идентичност, което е недопустимо за страна, кандидатстваща за членство в ЕС“, заяви Румен Радев.

Президентът подчерта също така, че дадените през годините досега многобройни декларации и обещания от страна на държавното  ръководство на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!