FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Радев: Българското читалище – духовна институция без аналог

Радев: Българското читалище - духовна институция без аналог
Българското читалище е уникално явление за света, когато в България нямаше още държава, когато беше още в робство и нямаше още институции, тя създаде най-важната духовна институция – българското читалище. Това каза президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 110 години от основаването на Съюза на народните читалища, цитиран от БТА.

От това читалище излезе искрата, която запали стремежа към просвещение, към осъзнаване и към стремеж за нашето свободно бъдеще, към независима и свободна България, отбеляза държавният глава. Той нарече хората, работещи в българските читалища „възрожденци“, отбелязвайки, че те и днес продължават тази мисия. Читалищата са онова средище, което обединява хората – без значение на партийни интереси и пристрастия, без значение на етнос, пол и възраст, каза президентът Радев. Той подчерта, че днес българските читалища разгръщат духовната сила на България на всички континенти.

Искам на най-светлия български празник, на 24 май, който е вашият празник – на просветители, на будители и книжовници, да ви благодаря за тази емоционална и отговорна мисия, която изпълнявате, като ви пожелая здраве, енергия и възрожденски дух, пожела президентът Румен Радев на представителите на Съюза на народните читалища.
Нашето семейство наброява 350 000 души, каза председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Той отбеляза, че няма друг български президент, освен Румен Радев, който да е посетил толкова много български читалища за своя мандат.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!