FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Проф. Кантаржиев: Едва ли ще се стигне до затваряне на училищата

„Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни“. Това каза в ефира на bTV директорът на Центъра по заразни болести и паразитни болести Тодор Кантарджиев. 

Той обясни, че е възможно да има леко увеличение на случаите като подчерта, че установените досега заразени ученици и учители не са се заразили в училище. До момента над 500 ученици са поставени под карантина.

„При контакта на учениците – сега след първата седмица в училище – се очаква увеличение на заболелите“, добави Кантарджиев. Той изтъкна обаче, че е важно по какъв начин се спазват мерките.

Кантарджиев обясни и какво е движението на заболяването у нас през последните месеци. 

Още по темата

21 сеп 2020 09:21

22

21 сеп 2020 05:56

74

20 сеп 2020 17:07

86

„След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19“, каза той.

Кантарджиев категорично заяви, че маските намаляват разпространението на заразата и даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама, при носене на маски този индекс става 1 към 1. 

Кантарджиев сподели възмущението си от безотговорното говорене, включително и от негови колеги, че вирусът е слаб и носенето на маски се пренебрегва.

„Няма и една научна статия против маските“, каза той. Кантарджиев добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските създават допълнителна защита и от тях.

„Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка“, каза още той.

„Прекалено е пак да има изолация по къщите“, заяви Кантарджиев и добави, че се надява да не се стигне до тази мярка.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!