FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

По трасето на Линия 3 на метрото могат да се направят паркинги за 1200 коли

По трасето на Линия 3 на метрото могат да се направят паркинги за 1200 коли

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
По трасето на третия лъч на метрото има възможност да бъдат изградени буферни паркинг за над 1200 автомобила. Това сочи анализ на „Софияплан“ и направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община, пише „Монитор“. 

Още по темата

24 апр 2021 13:46

37

23 апр 2021 00:15

14

„В големите градове по света отдавна функционира успешно системата от буферни паркинги Park&Ride. Хората оставят автомобилите си в паркингите и се придвижат до желаната дестинация, използвайки добре развитата система на обществения транспорт. Това допринася за разтоварване на трафика в гъсто населените градски центрове, осигуряване на а  повече  възможности  за активно придвижване, повече публични пространства, по-чист въздух и като резултат по-качествена градска среда“, се посочва в анализа. В изследването е следвано е разбирането, че те не бива да се намират в центъра на града или в райони с висока плътност на застрояване и недостатъчна пропускателна способност на уличната мрежа, за да не създават допълнителен конфликт. В рамките на анализа са изработени схеми, показващи зоните откъдето тръгват колите, които биха ползвали паркинга, както и основните дестинации, към които биха се отправили хората, оставящи автомобилите си в подземния гараж.

Седемте терена с най-голям потенциал за изграждане на буферни паркинга според анализа са:

Автостанция Изток – 300 автомобила;
Владимир Вазов – Станислав Доспевски – 100 автомобила;
Владимир Вазов – Васил Кънчев – 72 автомобила;
Красно село – 220 автомобила;
Бул. Монтевидео – 150 автомобила;
Овча купел 2 – 150 автомобила;
Горна баня/СОП – бул. “Президент Линкълн” – 250 автомобила.

При пускането на метрото в „Овча купел“ бе открит  буферен паркинг при околовръстния път с „Горна баня“. Паркингът е ситуиран между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн”. Той е на три нива, свързани помежду си. Освен буферните паркинги до станция „Горна баня” и по ул. „Централна” бе изграден и трети до спирка „Мизия/НБУ” на ул. „Монтевидео”. Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!