FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Плевен – единственият град у нас със 100% екотранспорт

Плевен - единственият град у нас със 100% екотранспорт

Снимка: Общината
Плевен е единственият град у нас, а вероятно и в цяла Европа, със 100 процента екологичен градски транспорт. Това заяви кметът на общината Георг Спартански при представяне на новата електронна билетна система за таксуване.

Той припомни, че градът е инвестирал около 54 млн. лева за развитие на тролейбусния си транспорт. Подменена около 90 на сто от контактната мрежа, която е разширена с около 7 километра и е обхванала всички основни градски квартали, закупени са нови тролейбуси. В момента най-старите тролейбуси на Плевен са на възраст 4-5 години, а новите – на една, посочи кметът.

По думите му в края на миналата година започват и нови проект на стойност 18 млн. лв. за закупуване на електробуси. С тях ще бъдат покрити маршрутите в Индустриалната зона, както и за някои от най-близките селища – като Гривица и Опанец, които всъщност са квартали на града. Тези инвестиции към екологичен транспорт изискват повече разходи за поддръжката, изтъкна Спартански пред БТА.

В Плевен градският тролейбусен транспорт обслужва годишно около 20 милиона пътници. Днес бе направена демонстрация на функционалността на новоизградената електронна билетна система, която се очаква да влезе в експлоатация до май.

До края на годината системата за електротранспорта предвижда въвеждане и на видеонаблюдение в 16 възлови кръстовища.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!