FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Плащат ли ви по правилата, ако работите на Великден?

Въпреки че по Великден се събират пет почивни дни, хиляди все пак ще работят. Според наредби на социалното министерство извънредният труд в празничните дни трябва да се заплаща до 75% от дневното възнаграждение на служителя. Имат ли тази възможност и спазват работодателите правилата?

Заради многото почивни дни, които се събират в края на тази и през следващата седмица, някои фирми са решили да ги слеят и да затворят напълно, но други не могат да си го позволят.

„3 месеца предварително знаем кога ще работим, кога ще почиваме. Който има желание може да се запише да работи през почивните дни, но това е само пожелание“, каза Десислава Димитрова, гладачка в шивашка фабрика

Във фирмата на Даниела работят 90 души. Традиционно се почива на националните празници.

„В нашата фирма работят и хора с друго вероизповедание, имаме доста мюсюлмани, техния празник също предстои и ще бъде уважен по традиция, следващата седмица след Великден“, обясни собственикът на шивашка фабрика Даниела Симеонова.

Има много фирми, които нямат възможност да спрат производството си и хората, които са на смяна на празниците, ще работят. Даниела ще плати повече на служителите си.   

„В момента смятам, че е редно да използваме факта, че имаме работа, защото ние имаме работа и служителите също предпочитат да работят когато действително имаме поръчки“, допълни още тя.

„Да, то това е хубаво след като човек има възможност да работи, няма други ангажименти, да си изкара някой лев, е перфектно“, сподели Шенай Искендерова, служител във фабриката.

Все повече служители се обръщат към КНСБ за консултация как да действат, когато трудовите им права са нарушени.   

„В последно време ми прави впечатление, че много от работодателите, които са коректни и отговорни държат и спазват законодателството, тъй като на много проверки прави впечатление. Повечето от предприятията, които са на смени така процедират, за да не се спира цикъла на производство“, каза координаторът на РС на КНСБ – Русе Боянка Димитрова

 Не се отчита като извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумарно отчитане на работното време.

Вижте повече в репортажа Bulgaria ON AIR


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!