FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Пешеходците имат права, но животът им е по-важен

Пешеходците имат права, но животът им е по-важен

Снимка: БГНЕС
Хората са изключително натоварени в ежедневието и неглижират своята безопасност. Заради това, че трябва да стигнат по-бързо до дадено място, те пренебрегват своя живот, като пресичат неправилно. Пешеходците независимо че имат право и предимство на пешеходната пътека, трябва да знаят, че техният живот е по-важен от тяхното право. Това заяви пред БНТ експертът от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Росен Рапчев.

Още по темата

24 яну 2020 21:45

12

22 яну 2020 12:28

79

„Особено опасно е, когато възрастен пресича с дете на място, където не е позволено. Детето запомня, че там може да се пресича и когато отиде само на този участък, пресича без да прецени ситуацията и отчитаме много тежка статистика“, допълни той.

И напомни, че инцидентите от октомври до януари са най-много, когато по-голямата част от денонощието е тъмна. Също така посъветва както шофьорите, така и пешеходците да не се разсейват, когато навлязат на пътното платно, защото така губят част от сетивата си. Когато е тъмно, е хубаво пешеходците да носят някаква светлоотразителна част върху дрехите си, когато са около пътното платно.

Много опасни са децата, когато се движат в групи. Важно е да говорим както вкъщи, така и в медиите, за да се научат. Велосипедистите са следващата уязвима група – те са по-малки, не се виждат, много често се движат в пътния трафик и минават от лента в лента, което е изключително опасно, каза още той.

Според него е важно не толкова да се повдигат пешеходните пътеки, а да има изкуствена неравност преди тях, защото е важно да намалиш скоростта преди самата пътека.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!