FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Пандемията се отразила положително на продажбите на дребно у нас

Оказва се, че пандемията се е отразила положително на продажбите на дребно, както у нас, така и в целия Европейски съюз. Това сочат данни на „Евростат“.

Пазаруват ли повече хората?

Теодора работи в хранителен магазин. Казва, че в началото на пандемията хората са свили максимално бюджетите си. На сега пазарът се нормализира.

„Тогава беше много страшно. Имаше спад в почти всяка група хранителни стоки. Откакто отпаднаха част от мерките, хората са по-спокойни. Пазаруват и повече, бих казала“, разказва търговецът Теодора Стоянова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според данни на „Евростат“ продажбите на дребно у нас растат с 17,3% през март 2021 год. спрямо същия период за миналата. Ръст от 11,6% има и в рамките на целия Европейски съюз.

Търговците обаче споделят, че въпреки увеличението, продажбите им са далеч от тези преди пандемията.

„Не бих казала, че се усеща подобрение, не е както преди. Преди хората повече пазаруваха, сега повече се ограничават“, споделя Иванка Иванова.

Мненията на потребителите са разнопосочни, а икономистите са оптимисти, че с подкрепа от държавата, възстановяването на икономиката ще е възможно още следващата година.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!