FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Обществото вярва: Бащата трябва да изкарва пари и да не проявява чувства

Българското общество става малко по-консервативно в нагласите за ролята на мъжете и жените в отглеждането на децата, заяви в интервю за БТА Давид Кюранов, програмен координатор на Националната кампания „Да бъдеш Баща“. Тази седмица се отбелязва  Седмицата на бащата.

„Трайна остава нагласата, че най-важната роля на мъжа е да изкарва пари и да осигурява материално семейството си“, отбеляза Кюранов. Той направи съпоставка между данните в две национално представителни социологически проучвания от 2014 г. и от 2021 г., направени по поръчка на „Да бъдеш Баща“. В първото са участвали 1000 родители, а във второто, в частта на изследване на родителските нагласи, са включени около 200.

Твърдението, че „хората се отнасят с насмешка към мъжете, които се занимават с деца и домакинство“ се споделя от 23 процента от родителите, участвали в проучването през 2021 г, докато през 2014 г. това твърдение се е подкрепяло едва от 15 процента. Причините, според Давид Кюранов, за втвърдяването на консервативните нагласи, са някои обществени дискусии през последните години около документи като Истанбулската конвенция и стратегията за детето.

Трайна остава нагласата, че най-важната роля на мъжа е да изкарва пари и да осигурява семейството си – това се споделя от близо 90 процента от родителите, участвали и в двете проучвания- 88 на сто в първото проучване и 87 на сто във второто.

Тридесет и седем процента от анкетираните родители през 2014 г. са били съгласни с твърдението, че мъжът не бива да проявява видимо своите чувства и емоции пред други хора, а през 2021 г. подобно твърдение споделят почти половината от участвалите в проучването родители – 49 на сто.

През 2014 г. 43 на сто от родителите са смятали, че след раждането на детето е редно родителят с по-ниска заплата и професионална реализация да остане у дома, през 2021 г. така смятат 54 на сто от родителите. За 55 на сто от участвалите в проучването през 2014 г. родители смяната на памперси, къпането и храненето на децата, са задължение на жената, а през 2021 г. това твърдение се подкрепя от 58 процента от родителите.

През 2014 г. 94 на сто от участвалите в проучването родители смятат, че бащите в България трябва да се включват по-активно в грижите за децата, през 2021г. процентът на съгласните с твърдението намалява на 89 на сто.

Тревожна констатация е, че през тази година 45 процента смятат, че една от бариерите във включването на бащите в по-активна грижа за децата, е липсата на желание у мъжете да се занимават с децата. При предходното проучване това твърдение се е подкрепяло от 23 процента от родителите.

И в двете проучвания родителите смятат, че е редно майката и бащата да вземат заедно всяко едно по-важно решение за детето. Тази нагласа не се е променила в годините и се споделя от близо 100 процента от родителите – 97 на сто през 2014 г. и 96 на сто през 2021 г.

През седмицата на бащата отново от кампанията „Да бъдеш Баща“ напомнят за важната фигура на таткото в семейството, особено през първите години на живота на детето. Той учи децата да следват правила, неговата роля е безспорна, за да може детето да гради в по-късните години приятелства, да създава връзки, коментира Давид Кюранов.

Общо 184 татковци са останали с децата си след навършването им на шест месеца до годинка за първата половина на 2021 г., показва статистиката на НОИ. Данните сочат, че общият брой на осигурените мъже, които са поели грижата за бебето до навършването му на една годинка през 2020 е 310, 2019 г. – 342, 2018 г. – 333.

Бащите, които поемат отговорността да отглеждат децата си, от навършването им на една година до навършването на две години, са 460 през първите шест месеца на 2021 г., за 2020 г. са 713, 2019 г.- 799, а през 2018 г. – 908.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване баща може да замести майката в грижата за новороденото след като то навърши 6-месечна възраст. Що се отнася до отглеждането на дете от една до две години – отговорността може да бъде поета за целия период. И в двата случая обаче, за да може да се възползва от своето право на „бащинство“, родителят трябва да е осигурен и да отговаря на условията за отпускане на обезщетението, записани в Кодекса за социално осигуряване.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!