FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Неделното хоро: Не пред Народния театър, а до бившия мавзолей

Неделното хоро: Не пред Народния театър, а до бившия мавзолей

Снимка: БГНЕС
Традиционното неделно хоро, което от години се провежда пред Народния театър „Иван Вазов“, се премести в пространството до бившия мавзолей, предаде БГНЕС.

Събитието премина и под формата на символичен протест. Един от участниците в хорото Димитър Събев заяви пред БГНЕС, че общината им е разрешила да ползват градинката до бившия мавзолей.

„За нас беше изненадващо, че е забранено протестът да се проведе без озвучителна музика. Това е първият такъв протест у нас без озвучителна уредба. Може би това е за хубаво, защото, важна част от българското хоро е била народната музика, а музикантите са заставали в средата“, смята той.

Проблемът с играещите хора ескалира в края на декември 2019 г., след като полицията им спря музиката, тъй като пречела на актьорите от „Народния театър“. Живеещи наблизо също са подали оплакване в общината.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще се търси друго място за провеждане на превърналото се в традиционно хоро, така че да не пречи на останалите граждани. След проведени разговори станало ясно, че организаторите ще трябва да плащат такса за неделните срещи, тъй като използват площите за културно-масова дейност.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!