FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Над 13 хил. ученици се явяват на професионален изпит

Над 13 хил. ученици се явяват на професионален изпит

Снимка: БГНЕС
В 394 училища днес има държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване на професионална квалификация. Той се провежда в професионалните гимназии, в средни училища и профилирани гимназии за ученици, успешно завършили XII клас. 13 306 ученици от паралелки за професионално образование са подали предварително заявление, съобщиха от МОН.

Учебната 2020-2021 година е последната, в която учениците по свое желание могат да заменят втория държавен зрелостен изпит с два –  по теория и по практика на професията и специалността. От следващата учебна година това ще бъде задължително за зрелостниците от професионални паралелки и изпитът ще бъде един, обединяващ двата сегашни.

Държавният изпит по теория е писмена разработка по изпитна тема и продължава четири астрономически часа. Темата се тегли във всяко училище и по нея пишат всички ученици в него, които се обучават за една и съща професия и специалност. Изпитните билети се подготвят от комисия по оценяване.

Оценяването се извършва от комисията в съответствие с критериите, определени във всяка национална изпитна програма за съответната професия и специалност. Всеки член на комисията оценява писмената работа, като вписва оценката си в индивидуален протокол. За всяка писмена работа се изготвя рецензия. Обучаваните ще могат да се запознаят с рецензията в училището, в което са положили изпита.

Оценката от държавния изпит по теория за всяка писмена работа се формира като средноаритметична от индивидуалните оценки на членовете на комисията с точност до 0,01.

Държавният изпит по практика включва изпълнение на практическо задание и е с продължителност не повече от три дни и не повече от шест астрономически часа дневно. Всеки, който полага държавния изпит по практика, получава индивидуално или групово практическо задание, в което се формулират критерии за оценяване в съответствие с утвърдените в националните изпитни програми.

Датите за провеждане на тези изпити и сроковете за подаване на заявленията за всяка сесия се определят в началото на учебната година от директора на училището. Всеки държавен изпит се смята за успешно положен при постигане на половината от максималния брой точки, определени в националната изпитна програма.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!