FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

КТ „Подкрепа“: Да спре потокът работници от и към Западна Европа!

Конфедерация на труда „Подкрепа“ настоява страната ни да не позволява да се създадат условия за повторна вълна на заразата чрез непрестанно движение на хора през границите ни

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и социалния министър Деница Сачева синдикалистите искат радикални мерки заради продължаващите пътувания на български работници от и към Западна Европа.

„Изключително разтревожени сме от информацията, че наши съграждани ще продължават да пътуват в държави с широко разпространение на коронавирус. Именно поради заплахата от масово заразяване и високата смъртност, особено на възрастни и болни граждани, българската икономика е почти задушена, безработицата се увеличава главоломно, налага се да вземем нови държавни заеми.

Една от причините за навлизане и разпространение на заразата в България са завърналите се в родината си стотици хиляди българи. Все още не сме се справили с предизвикателството да убедим всеки един завърнал се човек да спазва задължителната 14-дневна карантина.

Защо в такъв случай си отваряме нови фронтове чрез изпращането на работници в Австрия? Принудени от ниските, а вече вероятно липсващи, трудови възнаграждения в България, медицински работници, детегледачи и гледачи на възрастни хора отново бяха примамени за жълти стотинки. Периодът на първоначалната карантина няма да им бъде заплатен. Ще живеят в „хотел“, който вероятно е хостел. Следват 6 седмици работа по 24 часа на ден в грижи за най-рисковия контингент“, пишат от синдиката.

От „Подкрепа“ настояват:

„България да не отстъпва от наложените здравни ограничения и да не позволява да се създадат условия за повторна вълна на заразата чрез непрестанно движение на хора от и към Западна Европа. За да имат с какво да оцеляват тук, на българските граждани следва да им бъде гарантиран минимален жизнен доход до края на ограниченията.

Българското правителство да настоява пред държавите, които искат да се възползват от евтин труд на български граждани, да бъдат задължени да се грижат за икономическото и здравно състояние на нашите съграждани. Заминаващите български работници следва да бъдат уведомени предварително, че няма да бъдат допуснати обратно в страната, докато не отмине кризата.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!