FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Коронакризата спря покачването на цените на имотите

Коронакризата изглежда е „заразила“ и пазара на жилищни имоти у нас, пише Investor.bg. Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие (през голяма част от което бе в сила извънредното положение в страната), сочат данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

Спадът бележи обръщане на тенденцията от последните близо пет години, като това е първото понижение на индекса от третото тримесечие на 2015 г. насам, сочи анализ на данните на НСИ.

Още по темата

21 сеп 2020 17:30

5

21 сеп 2020 11:38

11

Свиването на жилищните цени е по-изразено при новите апартаменти – с 1,3%, докато при съществуващите имоти намалението е с 0,9%.

Ограничителните мерки, които бяха в сила през второто тримесечие, дават своето отражение и върху годишния ръст. В сравнение със същото тримесечие на миналата година темпът на нарастване на ценовия индекс се забавя до 2,9% – най-слабото поскъпване също от близо пет години. През първото тримесечие беше регистрирано поскъпване на  жилищата от 4,7%, а през второто тримесечие на миналата година – от 5 на сто.

Ръстът на цените на новите апартаменти в страната на годишна база е по-слаб – 0,8%, а при съществуващите покачването е с 4,2%.

На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие на тримесечна база – ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто.

В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна – на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители – с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко – 0,5%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината, като спадът е по-изразен при новите апартаменти – с 1,9%, а при съществуващите той е 1,6%. На годишна база цените в столицата се повишават средно с 3,8 на сто. Това е най-слабото покачване на индекса от 2015 г., откогато НСИ публикува данните по новата методология.

В Пловдив е отчетен спад на цените от 1,4% на тримесечна база и ръст от 2 на сто на годишна база. В Русе тримесечното намаление е 0,5%, а повишението спрямо година по-рано е 1,1%. В Стара Загора цените се понижават с 0,8% спрямо началото на годината и се покачват с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.

Вижте целият анализ в Investor.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!