FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Коалицията Тръмп-Нетаняху отслаби палестинската власт на Западния бряг

Чуждестранните инвестиции са едно добро средство за развитието на България. В Израел, например, имаше много преки чуждестранни инвестиции от САЩ, които ни помогнаха да се превърнем в добре развита страна в технологично отношение. Ние сме страна на StartUp-ите именно заради инвестициите от САЩ. България също може да се облагодетелства от приходящия капитал и да се превърне в добра дестинация за чуждестранните инвеститори, ако успее да контролира макроикономическите проблеми и капаните, поставени от централната банка.

Това каза проф. Ассаф Разин, икономист и преподавател в Университета на Тел Авив, изследовател на процесите на глобализацията и автор, лауреат на най-върховото отличие на Израел за наука, култура и изкуство Emet, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Още по темата

20 май 2021 15:23

25

19 май 2021 08:46

76

Професорът обясни, че сегашните сблъсъци с Хамас реално не променят ситуацията с глобализацията в Израел. Коалицията Тръмп-Нетаняху отслаби палестинската власт на Западния бряг. В последно време Израел негласно подпомогна „Хамас“ и позволи засилването на контрола й в Газа. Проблемите в Близкия Изток са исторически, не са свързани с глобализацията, допълни икономистът. Проф. Разин обясни още, че движението на капитал като цяло е нещо положително. Може да бъде неблагоприятно, ако страната е в дълбока валутна криза и има инфлация. Именно тогава капиталите изтичат от страната и се влиза в една хаотична ситуация, поясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според проф. Ассаф Разин единственият проблем на развития свят е миграцията.

„Има много ограничения, налагани от националните икономики върху самата миграция. Израел е изключителен пример за това как приходящата миграция може да е от полза за страната, икономиката и развитието на технологиите. Ако погледнете Европа, те направиха огромна крачка към свободното движение на хора чрез основаването на Европейския съюз, но в последно време заради проблемите с бежанците, идващи от Африка и Сирия, целият този процес беше ограничен. Според мен Brexit се случи, защото британците не одобряваха свободното движение на хора.“, допълни гостът.

Проф. Разин каза още, че създаването на ЕС е едно от най-значимите събития след Втората световна война.

„Единственият проблем за страните от Източна Европа и тези от бившия Съветски съюз е, че политическата ситуация създава антиевропейски движения. Тези антиевропейски сили пречат на напредъка и се надявам България да не бъде замесена в такава политическа нестабилност”, допълва още той.

Целия разговор може да видите във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!