FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Как се живее с 300 лв. месечно? Само за храна, за дрехи няма

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.
С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки, предаде Bulgaria ON AIR.

„Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия“, споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. „Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца – и те страдат, но ми помагат“, откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура.

„Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва“, коментира председателят на Русенска стопанска камара – проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!