FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

И перничани на протест в София: Къде ни е водата?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици жители на Перник излязоха на протест в София срещу водната криза в града им.

Още по темата

25 яну 2020 10:40

38

Шествието започна в 11.30 часа, като недоволните граждани блокираха бул. „Цар Освободител“. Перничани настояват за решаване на водната криза в града и наказание за виновните за случилото се.
Към протестиращите се присъединиха и хора от София, Дупница и Бобов дол.

„Всички се обединяваме в това бедствие, тъй като всички страдаме – 100-хиляден областен град бедства и не е ясно кои са виновните. Нашите искания са за прозрачно разследване, за това прокуратурата да си свърши качествено работата и всички виновни да излязат на преден план“, обяви Александър Димитров, който е от инициаторите на шествието.

Според протестиращите реакциите на отговорните институции са закъснели, а водната криза в Перник е показала, че държавата не разполага с план за действие при подобни ситуации.

Денят на протеста не е избран случайно. На 25 януари трябваше да започне отмененият тази година фестивал „Сурва“, който е най-мащабното културно събитие в Перник и региона.

Водният режим в града започна на 18 ноември 2019 година. В понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че до две седмици язовир „Студена“ ще достигне мъртвия си обем.

След като правителството обяви план за решаване на кризата миналата събота, в четвъртък официално поиска от Столичния общински съвет да се използва водопреносната мрежа на София за да бъде насочена вода от язовир „Бели Искър“ към Мало Бучино и оттам за Перник.

Според „Софийска вода“ няма техническа пречка да бъде използвана водопреносната мрежа на София.

Очаква се в началото на следващата седмица, на извънредна сесия на Столичния общински съвет, да се гласува предложението софийската вода да потече към Перник.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!