FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Искат рекорден ръст в цените на парното и топлата вода

Рекордно увеличение на цените на парното и топлата вода искат топлофикационните дружества в цялата страна от 1 юли.
Разчетите вече са внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямата топлофикация – столичната, иска парното и топлата вода да поскъпнат с 15 на сто.

Най-голямо увеличение е предложено от Топлафикациите във Велико Търново и Перник – 71% и 61 на сто.  Другите предприятия планират повишения с между 5 и 40%.

В жилищен блок в центъра на Велико Търново, хората от само два входа ползват парно и топла вода. Месечните сметки на абонатите през този сезон са били между 100 и 150 лева на месец. Поредно увеличение би отказало много от потребителите от парното.

„Ами много е – 70%! Не са 10, не са 20, а 70%! Засега ползвам само един, аз съм сама, топла вода някога ползвам, някога не ползвам. Правим си сметката!“, обясни Румяна Карастоянова, която е пенсионер.

И други съседи от болка недоволстват.

„Ще се откажем вероятно. Тук нашия блок сме 80% пенсионери. Въпреки всичко си позволихме и април да го оставим. Ние сме двама и ползвахме един основно и един – от време на време. Около 100-150 лева, зависи от температурата, допълва Юлия Денчева пред Bulgaria ON AIR.

От ръководството на Топлофикация- Велико Търново увериха, че не става дума за драстично увеличение на услугата, а за прогнозни числа, калкулирани на базата на цените на природния газ, амортизациии и планираните инвестиции.

„Относно потребителите на гореща вода във Велико Търново, цената на горещата вода – тя ще остане и за следващия сезон 6 лева, а цената за отопление, по наши вътрешни разчети, ще има увеличение между 5 и 10% или ако сме плащали по 100 лева за отопление, сега ще плащаме между 105 и 110“, заяви управителят на „Топлофикация“- Велико Търново Александър Димитров.

Предстои Комисията по енергийно и водно регулиране да одобри окончателно с колко ще поскъпне парното и топлата вода в страната от 1 юли.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!