FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЕС се отказва от БВП като основен критерий за благосъстоянието

ЕС възнамерява да се откаже от изчисляването на благосъстоянието на държавите по света само въз основа на обема на БВП и неговия растеж, а да вземе предвид и набор от 14 екологични и социални критерия. Това се посочва в заключителната декларация на неформалната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Порто (Португалия), която приключи.

„Приветстваме това, че европейските социални партньори (имайки предвид организации на синдикати и работодатели) излязоха със съвместно предложение за алтернативен набор от критерии за измерване на икономическия, социалния и екологичния напредък, който ще допълни БВП като мярка за приобщаваща устойчив растеж“, се казва в изявлението на срещата на върха.

Това е инициатива, предложена от Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), която беше съгласувана в петък с европейските бизнес асоциации и одобрена от институциите на Европейския съюз, уточнява ТАСС.

Според инициативата индексът на благосъстоянието ще бъде производен на набор от 14 критерия, които освен чисто икономически като БВП, ще включват социални и екологични фактори. ETUC уверява, че този метод ще се превърне в статистически критерий за новата икономика, „който поставя човек над печалбата“. Синдикатите подчертават, че БВП и неговият растеж не са показател за благосъстоянието на населението, тъй като „работниците в страните от ЕС получават все по-малък дял от БВП, дори в сравнение с нивото от 2010 г.“, съобщава БГНЕС.

Като част от възстановяването на икономиката на ЕС Европейската комисия лобира за нейното преминаване към „цифров и зелен“ формат. Широкото внедряване на зелени технологии като използването на алтернативни енергийни източници и разпространението на електрически превозни средства и инфраструктурата за зареждането им, е много скъп проект. Брюксел изисква страните от общността да похарчат поне 30% от парите, които могат да получат в периода до 2027 г. за тези нужди като част от европейския план за възстановяване след пандемията, чийто обем е 750 милиарда евро.

Според Евростат растежът на БВП в страните от ЕС преди пандемията през 2019 г. е бил 1,6%, а през 2020 г. той е намалял с 6,1%. При тези обстоятелства промяната на статистическите правила, за да отразява рамката, определена от Брюксел за развитието на 27-те държави-членки, трябва да позволи на Европейския съюз да демонстрира по-високо ниво на благосъстояние на населението.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!