FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна

Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна, която може да отиде по предназначение към уязвими групи. Това заявиха Елица Николова, главен редактор на „Мениджър“ и Гepгaнa Димитpoвa, мениджър корпоративна и социална отговорност в голяма компания у нас, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

От думите на Елица Николова стана ясно, че форумът „Отговорни производители“ се организира за трета поредна година, като в него се предвидени три панела.

„Основна тема в първия ще бъде динамиката в сектора и приносът на веригите и производителите към регионалната и националната икономика. Вторият панел ще бъде свързан с оползотворяването на храната и фактът, че най-голям процент храна се изхвърля от българските домакинства. В тази част на форума представители на бизнеса ще дискутират какви са правилните модели бизнесът да дарява повече храна на Българската хранителна банка. В третия панел ще проследим промяната в потребителските тенденции по време на пандемията“.

„По отношение на хранителното банкиране трябва да се започне с процеса много преди стоките да постъпят в самите обекти. В нашата компания ние разполагаме със система за управление на наличностите, която обработва значителен обем от данни. По този начин ние поръчваме оптимални количества, които да бъдат доставени в нашите магазини“, заяви Димитрова пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Цената на стоките, на които предстои да изтече срокът на годност, се намалява. В момента работим и по проект с Българска хранителна банка да се даряват такъв тип продукти, за да могат те да отиват до нуждаещи се хора“, допълни тя.

Според информация от Българската хранителна банка най-малко се даряват свежи продукти.

„По време на пандемията социалните теми станаха все по-важни, както и бизнесът става все по-отговорен. За да функционира по-добре Българската хранителна банка, са необходими нормативни промени“, заяви главният редактор на „Мениджър“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!