FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В над 30 града ресторантьори и хотелиери с жълти жилетки

В над 30 града в страната собственици и служители на заведения и хотели ще работят с жълти жилетки в знак на протест.

Още по темата

27 яну 2020 10:25

11

Седем са исканията, но основното от тях, което обединява най-много бранша, е свързано с отлагане на Наредба Н-18. Ключовата дума там е хаос, смятат от Български съюз по балнеология и СПА туризъм и в основното искане на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Министърът на финансите каза, че наредбата няма да бъде отложена. Потвърди го и директорът на Националната агенция по приходите (НАП) с основанието, че наредбата, първо, е отлагана два пъти. Второ, много от фирмите са осъществили значителни инвестиции, за да приведат в съответствие с новите изисквания софтуерните си продукти. Трето, всякакви страхове от това, че прилагането на наредбата ще увреди бизнеса, са неоснователни, тъй като НАП ще разглеждат всеки частен случай“, допълва Драганов.

Опасенията възникват у тези, които искат да работят коректно, по отношение на промяната на софтуера и евентуална неумишлена техническа неизправност. Второто опасение е да не се стигне до разкриване на информация относно естеството на работа, например плагиатство на рецептурниците на ресторантьорите.

„Разходите в промяната на софтуера са за сметка на собственика. Основанието на държавата е да изравни бизнеса от гледна на точка на това търговците да работят коректно и да не им се пречи“, каза експертът.

Гостът коментира и изискването за намаляване до 5% на ДДС за хотелите и заведенията за обществено хранене. Според него ДДС е въпрос на политики. В бъдеще България ще има диференцирано ДДС.

По темата за туризма у нас Румен Драганов зае позицията, че основният проблем на родния туризъм е качеството на туристическия продукт. Той изтъкна колко е важно доброто съотношение цена-качество.

Цялото интервю с  Румен Драганов вижте по Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!