FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме

В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме

Снимка: ТВ21
Полицията установява самоличността на лицето, запалило знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани, след което ще повдигне обвинение срещу него, предава Агенция „Фокус“. Това престъпление се наказва с една до пет години лишаване от свобода, подчертават в редакцията на електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

Още по темата

15 яну 2021 07:03

452

„На 14.01.2021 г. в 15:00 часа по време на парада на маските Василичари в село Вевчани, област Струга, човек, който беше част от маскираните, държеше знаме на Република България, което по време на традиционното изгаряне на маските в центъра на Вевчани свали и запали. Събитието е документирано и след определяне на самоличността на лицето срещу него ще бъде повдигнато подходящо обвинение“, заявиха от МВР за „Слободен печат“.

Това е вторият подобен инцидент за последните няколко месеца. Миналата година, на 20 ноември, в Гази Баба беше подпалено българското знаме, а след това полицията съобщи, че издирва лицето, извършило престъплението. От МВР не са отговорили на въпроса на изданието дали този случай е изчистен и дали извършителят е открит и наказан.

През 2014 г., с изменения в Наказателния кодекс, изгарянето на знамето на Северна Македония и други държави е част от престъплението подстрекаване към омраза, раздор или нетърпимост по национални, расови, религиозни и други дискриминационни основания, а присъдата е лишаване от свобода от една до пет години (чл. 319).

България изпрати демарш до външното министерство заради инцидента, а външното министерство и президентът Стево Пендаровски осъдиха случилото се.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!