FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола

Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола

Архив: Булфото
Връх Шипка няма да бъде прекръстен на Свети Никола. За втори път Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента е отказала да уважи такова искане, става ясно от отчета ѝ за миналата година.

За 2019 г. комисията е провела едно заседание, на което е разгледала 10 преписки с искания за преименуване. Сред тях е и ново предложение за възстановяване на името на старопланинския връх Свети Никола, който днес е Шипка. Комисията вече е отхвърляла веднъж подобно искане от инициативна група от Казанлък и от историческо дружество от Стара Загора, съобщава 24 часа.

Смяна на името на върха трябва да е предшествана от широк обществен дебат, е становището на комисията с председател секретаря по регионално развитие на държавния глава Цвета Тимева. През 2017 г. с подобен мотив комисията към Радев отхвърли и искане за смяна на името на първенеца на Балканите връх Мусала със Свети Иван Рилски.

Отхвърлено е и искане за промяна на името на град Сопот на Вазовград. Мотивът на членовете на комисията е, че за да бъде направено преименуване, трябва инициативата да е на местната власт, и то след проведен местен референдум.

Връх София и залив Свети Никола обаче ще има вече на Антарктида. Комисията е взела решение да даде наименования на 8 географски обекта в Ледения континент по предложение на МВнР. Повечето от тях са на имена от историята и културата ни като Иван Несторов, Христо Хараламбиев и др. Отказ има обаче 4 други обекта да бъдат кръстени на кораби и предприятия.

Към юли 2018 г. българските географски имена в Антарктика са 1433 на брой.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!