FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Българският войник е воден от кауза

Българският войник е воден от кауза

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
България днес отбеляза Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Българската армия учудва света по време на войните. Първата заявка, която Българската армия прави пред света е така наречената „Война на капитаните срещу генералите“ – Сръбско-българската война от 1885 г.“, отбеляза историкът и главен експерт в министерството на отбраната Радослав Симеонов в студиото на „Денят ON AIR“.

Българската армия води Сръбско-българската война без своите командири и без своя военен министър.

„Млади момчета на по 25-30 г. трябва да командват Българската армия. Те успяват да направят това срещу сръбската армия, която е тогава била на половин век. И успява да го направи с чест и достойнство, с помощта на изключителния боен дух, който те имат“, посочи историкът.

И обясни, че именно желанието на българските войници да защитят отечеството е било от ключова роля за спечелването на войната.

„Това ще бъде отличителна черта на българския войник във всички войни оттук насетне. Нашата армия води справедливи войни, за национално обединение. Българският войник е силен, защото е воден от кауза. Когато един войник има пред себе си кауза, той наистина може да постигне неподозирани върхове“ изтъкна Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Историкът посочва 1878 г. за рождената дата на Българската армия. В нея основно влизат кадри от българското опълчение.

„Опълчението всъщност е прототипът на Българската армия и в това опълчение нашият народ черпи и вижда с преклонение своя сбъднат идеал за възстановяването на българската държава. Защото армия и държава вървят ръка за ръка“, подчерта историкът.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!