FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

„Българската Коледа“ подпомогна с апаратура 26 здравни заведения

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ подпомогна с медицинска апаратура 26 университетски, областни и общински болници от цялата страна.

„Българската Коледа“ с течение на времето се утвърди като най-голямата и морална инициатива, която подпомага усилията за възраждане и осъвременяване на дарителските традиции в страната. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководители на здравни заведения от цялата страна, които ще получат дарение.

По време на срещата на „Дондуков“ 2 бяха подписани договори за дарение на 30 медицински апарата, закупени със средства от кампания 2020/2021., на 26 лечебни заведения от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Видин, Монтана, Благоевград, Казанлък, Козлодуй, Севлиево, Добрич, Кюстендил, Троян, Велинград, Перник, Никопол, Карлово, Силистра. 

По думите на  държавния глава вече 18 години освен на общите усилия на държавата, бизнеса и гражданите, „Българската Коледа“ разчита и на ръководителите на лечебните заведения в страната. „Няма успешна благотворителна инициатива без доверие, а доверието го давате вие, защото хората виждат, че парите, които дават, се разпределят и усвояват по най-добрия начин в апаратура, нови технологии и подпомагане на децата в нужда“, отбеляза Румен Радев.

От своя страна представителите на лечебните заведения благодариха за даренията, които получават с помощта на благотворителната инициатива и за подкрепата от страна на президентската институция. По думите им дарената апаратура помага както за подобряването на лечебно-диагностичния процес при лечението на децата, така и за обучението при специализацията на младите лекари.

Като важно средство за добра организация при лечебния процес президентът определи създаването на електронен регистър на нуждаещите се деца, който да предоставя обобщена информация за тенденциите и основните проблеми при лечението и развитието им. 

Благодарение на активната подкрепа от гражданите и бизнеса инициативата подпомага всяка година над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения апаратура за диагностика и съвременно лечение в университетските и областни болници в цялата страна. Само през последните 5 години са събрани близо 12 000 000 лв. С над 4 000 000 лв. са подпомогнати деца, а закупената апаратура е за близо 8 000 000 лв.

Към настоящия момент се финализират дейностите по Кампания 2020/2021 г. на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Подпомогнати са близо 450 деца. Всички заявления за подпомагане на деца, постъпили до края на октомври 2021 г., ще бъдат разгледани в рамките на тазгодишното издание на инициативата.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!