FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Британските компании с интерес към България въпреки Brexit

Британските компании имат значителен интерес към България въпреки Brexit. В България пък има много малки ИТ компании, които си партнират с британски дружества от години. Търговията не престава да е интерес за двете страни. Това заяви Гилбърт Маккол, заместник-председател на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

„Британско-българските икономически и търговски отношения не са засегнати, бизнесите се справят, няма негативна реакция. Основните проблеми са свързани с това, че бизнесите не разбират или не знаят все още всички изисквания”, обясни гостът.

Според Маккол по-големите бизнеси във Великобритания се справят по-добре с последиците от Brexit, защото са по-добре организирани да решат проблемите пред тях. “Бизнесите, които не са толкова доволни, са по-малките – които търгуват с индивидуални клиенти заради допълнителните разходи”, посочи той.

Маккол коментира напрежението между Република Ирландия и Северна Ирландия. По думите на експерта желанието на хората в двете страни е да няма граница между тях, но няма прости решения на проблема.

„Най-доброто е да продължат разговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз за постигането на разумен компромис… Цялостно решение ще бъде много трудно да се постигне”, смята той.

Маккол се спря и на бъдещето на финансовите услуги в Кралството. “Това, което британското правителство и бизнесите във Великобритания искат, е равнопоставеност”, изтъкна той.

Експертът отбеляза, че очакванията за британската икономика са за ръст от 4,5% през 2021 г. и от 5,5% през следващата година. “Ако приключим с карантината и спада заради пандемията, то тогава прогнозата би била много позитивна”, заяви той.

Целия разговор вижте във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!