FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Алибегов: Заведенията у нас в момента са като в локдаун

Заведенията у нас в момента са като в локдаун. Това заяви в студиото на bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той допълни, че даже ситуацията е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 25% от капацитета си и не получават държавни стимули.

„Не ясно, излизайки от този локдаун – кой ще оцелее. В провинцията ситуацията е много зле. Няма как с 25% приходи да се обслужват 100% разходи“, заяви Алибегов.

Той допълни, че не разбира защо COVID настъпва отново в Австрия, при положение, че нивото на ваксинация е високо.

Предприемачът Красимир Стойчев възрази: „Като имаш малко приходи – имаш и малко разходи. Да не забравяме факта, че около 2 млрд. е оборотът на ресторантите в България годишно, свалиха им ДДС на 11% – това са 220 млн. лв., от които държавата се отказа в полза на тези хора. Кризата не е само за тях, кризата е за всички“.

Той допълни, че от години не са вдигани заплатите в ресторантьорския бранш.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова подкрепи мнението на Стойчев. По думите ѝ намаляването на ДДС е било подарък за сектора, а при намалена печалба – те могат да се възползват от мярката „60/40“.

„Минималната работна заплата в нашия сектор стана 800 лв. с влизането на новата ставка за ДДС. За тази една година ДДС – шест месеца ние не сме работили“, коментира Алибегов.

Стойчев заяви, че ситуацията с работата в Северозападна България е най-критична.

„Във Видин има една фантастична безмитна зона, която плаче за инвестиции, просто трябва да се създаде специален режим“, каза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!