FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ще се пропука ли ЕС заради цените на енергията?

„Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на единството в ЕС заради високите цени на енергията. Има тенденции на недоволство и в Чехия, и в Полша, и в Германия, и във Великобритания. Хората, в голяма част от обществото, не се интересуват от това какво става и кой е Путин, те искат да им е топло. От друга страна обаче планът на Путин няма да се реализира в пълния си мащаб, защото цените започнаха да падат. Икономическите наблюдатели очакват тенденцията да се задълбочи, най-малкото защото вече Европа е запасена с газ. Цените стигнаха висините, защото имаше липса и защото всеки, без да има единна и координирана политика в ЕС, купуваше колкото може повече и търсенето вдигна цените“, каза пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му Путин преследва целта си за вмешателство във вътрешните работи на редица европейски държави:

„В не малко от тях предстоят избори и това недоволство на обществото няма как да не се отрази на поведението на политическите елити, които гледат да си осигурят изборна победа. Това имам предвид, като казвам, че може да има пропукване на единството в ЕС“., обясни той.

Още по темата

7 сеп 2022 13:53

692

7 сеп 2022 11:43

237

Според него няма промяна в тактиката на руския президент.

„Наблюдавахме движение на цените на газа още през миналата година – много преди да започнат военните действия. Това показва, че става дума за отдавна планирана операция. Чрез недоставянето на Европа на договорените количества Путин започна да покачва цената на газа на борсите, увеличи търсенето и се стигна до това, което наблюдаваме от пролетта насам. Вероятно това ще продължи“, смята Гяуров.
  
Той коментира и развитието на войната на Русия в Украйна: „Според мен не става дума за целенасочен обстрел на АЕЦ „Запорожие“, а за водене на бойни действия в близост“.

Има риск от инцидент при обстрел в района на атомната централа, който не е необходимо непременно да е в резултат на директен удар, каза още експертът.

„Руската страна целенасочено се опитва да отреже Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна и с риск да не може да се възползва от енергията, която тя произвежда, поне да нанесе вреда на украинската икономика, като спре доставките на ток от тази централа“, смята Гяуров.

Неговата прогноза е за продължителна и бавна война, която не се знае кога и как ще може да бъде разрешена.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!