FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Шаламанов за армията: Трябва да развиваме нашите способности

„Последният КСНС избегна въпроса за реалните рискове, които произтичат от такъв тип хибридни заплахи. Но съм удовлетворен от мерките, които бяха предложени. Те са заложени и в коалиционното споразумение. Тези мерки са от такъв характер, че без ясното лидерство на премиера, министъра на финансите, на външните работи – не могат да се случат. Но за да се реализират, трябва да проявим известно търпение и разбиране – към момента са нужни ресурси за преодоляване на енергийната криза и Ковид криза“, заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов в студиото на „Денят ON AIR“.
Той е категоричен, че на национално ниво разноговоренето не е пример за добро взаимодействие. А с напрежение проблемите няма да бъдат решени. Прогнозира и персонални промени.

„След срещата в Мадрид ще има истинско узряване, коалиционното споразумение ще започне да работи в областта на сигурността и отбраната. Вероятно ще се наложат промени. Има наследени кризи, създадени от предното управление. Когато едни хора пречат за осъществяване на реформата, логичното е те да бъдат сменени“ , заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него реформата ще стане тогава, когато управляващите си представят реално как Българската армия се вписва в силите на НАТО.

„Трябва да се фокусираме върху нашите способности, върху развитието на индустриалната база. Радев е прав – не можем да модернизираме нашата армия само с доставки от чужбина, трябва да имаме капацитет, такъв капацитет се създава. Трябва да се прекъсне връзката с миналото, която ни дърпа назад, да се откажем от техника, която е на 40-50 г.“, подчерта бившият военен министър.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!