FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Черно-бяло ли е бъдещето на татуировките след забраните на ЕС?

Информацията, че ЕС забранява използването само на два цвята в татуировки – син и зелен – е подвеждаща. Това каза татуистът Веселин Замфиров, организатор на Bulgaria Tattoо Expo, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. „Синият и зеленият пигмент, титаниевият оксид, присъстват в почти всички нюансите и на практика ни се забранява да работим с цвят“. Така гостът коментира новия регламент на ЕС, забраняващ употребата на някои пигменти в козметичната индустрия, като изтъкнатата причина е, че те могат да причинят алергии и други заболявания.

Губещи от това решение са всички по веригата, обясни гостът – производителите, които са основно в САЩ и Европа, след тях – доставчиците на пигменти, дистрибуторите, онлайн търговците, татуистите и самите клиенти. В България бои не се произвеждат.

Забраната ще доведе първоначално до работа само по черно-бели проекти, но след това, тъй като „пазарът не търпи вакуум“, производителите ще предложат нови технологични решения и пигменти, които да отговарят на новите изисквания на Европейския съюз.

„Има вече информация, че големите брандове вече подготвят нови мастила, които да отговарят на регулациите и те ще излязат на пазара. През буферния период, докато това се случи, много колеги ще спрат да правят цветни татуси, а други ще наблегнат само на черно-бели татуировки“.

С навлизането на новите мастила цените ще бъдат различни, като това ще се отрази и на крайната цена за клиента, каза Замфиров. „Говори се, че увеличението ще бъде поне със сто процента“.

„Повишената цена не би трябвало изцяло да се поеме от клиентите, може би ще се изяде част от печалбата на татуистите, но ние все пак сме хора на изкуството, творим и нашите клиенти са свикнали да получават най-доброто. Когато се повишат цените на боите, не е необходимо да вдигаме нагоре цените с големи проценти. Не би трябвало да има драстично повишение на цените“.

„С развитието на социалните медии работата ни се увеличава“, въпреки че няма официални данни за България, каквито има за ЕС (12% от европейците са татуирани). „Браншът отдавна е в подем. Индустрията предлага все по-нови технологии за изработка на татуси и се повишава качеството на работата ни, като татуировките стават наистина произведения на изкуството“.

Нивото на българските татуисти е високо, няма изоставане от нивото по света, каза Замфиров. По думите му българските татуисти са търсени по цял свят, защото характерно за тях, за разлика от колегите им по света е, че те работят в почти всички стилове, което е рядко срещано в чужбина, където един татуист се специализира само в конкретен стил – японски, черно-бяла татуировка, реализъм и т.н. „Това на Запад е много ценено“.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!