FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай

Лихвите по кредитите се увеличават и очакванията са тази тенденция да се задълбочава. Рискови времена – така описват кредитната ситуация световни анализатори. Нагласите на българските граждани не правят изключение.

“Кредит в момента се взима само в краен случай, който е много належащ, предвид макроикономическите данни. Недобрите прогнози, трябва да дадат сигнали, че едно ново задлъжняване може да се окаже голямо предизвикателство за домакинството”, заяви финансовият консултант Десислава Николова пред bTV.

Още по темата

10 окт 2022 15:35

46

През седмицата стана ясна настъпваща тенденция сред няколко банки – увеличават лихвените проценти. 

“Банките имат право да повишават лихвите, тъй като по-голямата част от договорите за кредит са отпуснати с плаваща компонента т.е. лихвата им плава”, добави Николова.

Разликата е в договарянето. Ако при подписване сте заявили фиксирана лихва, тя не се променя до изплащането на задължението, докато при плаващата не е така.

“В този случай, потребителите следва на първо време да бъдат известени, ако банката предприема корекции в лихвата, изготвя се нов погасителен план за договора за кредит”, уточни финансовият консултант.

Ситуацията с лихвените проценти при заемите не може да се прогнозира, споделят консултантите.

“Тази тенденция ще продължава дотолкова, доколкото Европейската централна банка ще вдига лихви. Ще се наложи най-вероятно много последващи увеличения в основния лихвен процент. Лихвите нямат таван, от тук насетне говорим за прогнози, а нашите прогнози са, че лихвите по ипотечните кредити най-вероятно ще достигнат тези, които са в Америка – между 5, 6 дори 7 процента”, каза тя. 

Съветите на финансовия консултант са, ако все пак се наложи да се вземе кредит, размерът на месечната погасителна вноска и общ размер на задължението да не надвишава повече от 40% от нетните месечни доходи на едно домакинство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!