FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Филип Димитров: България не е и не трябва да се счита за слабо звено на НАТО

През последните дни все по-често се чуват гласове, които говорят за излизането на България от НАТО. В същото време се засилват въпросителните за охраната на родното небе след приземяването на единствената годна летателна техника.
„Ситуацията, в която се намираме в момента, е достатъчно сложна. Настървението, което наблюдаваме, пречи на всякакви разумни конструкции и действия, които биха били в полза на държавата. Най-трудно е да се излезе от схемата с обвиненията, тя послужи за дефиниция на съществуването на определени формирования“, коментира бившият министър-председател Филип Димитров в студиото на „Опорни хора“.

По думите му дебатът за евроатлантическото бъдеще на страната не трябва дори да е на дневен ред.

„Последните 2 г. доведоха до засилване на гласовете, слава Богу са малцинство, които започнаха да оспорват къде принадлежим. Това не е на хубаво. Този въпрос трябва да е приключен за България. Неговото поставяне е размътено от опити да се представи това, което става в България, като нещо различно от това, което се случва в Европа“, заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в България винаги е имало определен процент хора, който винаги се е подлъгвал по декларациите и позициите срещу Алианса.

„Въпросът е да не се подпомага тази позиция, която е вредна за България от всяка гледна точка. България е част от НАТО – ако воюва някъде, България ще воюва. Логиката, че по пътя на откъсването ще станем по-спокойни и сигурни, е глупава идея. Това, което пази България, и ѝ придава сигурност, когато хвърчат ракети над Молдова, е че тя принадлежи към една общност, която е достатъчно силна и респектираща противниците си да не отиде твърде далеч“, заяви бившият премиер на България.

Също за неуместен намери дебата за присъствието на руския посланик на първото заседание на Народното събрание. Особено след като Общото събрание на ООН е гласувало декларация, в която осъжда поведението на Русия.

Категоричен беше в позицията си, че България не е и не трябва да се счита за слабо звено на НАТО, защото изпълнява поетите си ангажименти към Алианса.

Филип Димитров коментира и вероятността на създаване на правителство и да се постигне разбирателство между партиите.

„Когато става въпрос за търсене на мостове между партиите за кабинет, е нормално да се види къде могат да се хвърлят тези мостове. В противен случай се очертават парадоксални картини, в които партии, които не биха могли да функционират заедно, се опитват да го направят и се отхвърля възможността за такива, които биха могли да го направят“, заяви Димитров.

По думите му в България няма конституционна криза.

Гледайте целия разговор във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!