FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Фандъкова: В София се строят 16 нови сгради за детски градини

В момента в София се строят 16 нови сгради за детски градини. До края на годината се очаква да започне строителството на още 25 сгради. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на детска градина на бул. „Александър Пушкин“ в кв. „Павлово“.

Както обещах през миналата седмица, ще проверявам лично как върви строителството на детски градини и ясли във всички райони на София, обяви при началото на проверката кметът Фандъкова. По думите й район „Витоша“ е един от районите с най-голям недостиг на места в градините. Затова и усилията за строителство са много големи. Тук в момента се строи нова детска градина на мястото на сграда, построена преди повече от 80 години. Със завършването на строителството на сградата в тази градина ще бъдат открити пет нови групи, обяви кметът. Детската градина се строи в срок. От 1 май 2022 г. най-късно тя трябва да заработи.

Още по темата

22 май 2021 11:00

55

18 май 2021 15:19

46

18 май 2021 07:15

36

Столичният кмет каза, че това е една от сградите на 116-та детска градина, която се помещава на няколко места. От утре се открива строителната площадка в централата на детската градина. Там до момента, също в стара сграда, се помещаваше само една група, посочи Фандъкова, цитирана от БТА. От утре започва събарянето на тази стара сграда и строителството на детска градина за четири нови групи. Изграждането й трябва да върви в много бързи темпове, за да може в този район през следващата година да има седем нови групи само в рамките на района на кварталите „Павлово“ и „Бъкстон“.

В същото време в район „Витоша“ е завършена новата сграда на детска градина във Владая, децата предстои да бъдат приети. В района, в който няма никаква детска градина – в кв. „Манастирски ливади-Запад“ в момента се извършва събарянето на бившата сграда на „13 века България“, т.нар. Родна стряха, на мястото, на която ще се изгради детска градина и училище, посочи кметът и подчерта, че оттук нататък без предупреждение ще провери в някои от следващите дни как върви това събаряне, за да няма забавяне.

Във връзка с преодоляването на недостига на места в детските градини освен ускореното строителството кметът Фанъдкова каза, че общината е потърсила и други възможности като промяна в наредби, които да дават възможност при строителството на нови сгради да бъдат иззграждани детски градини на първи и партерни етажи.

Кметът Фандъкова съобщи, че на 21 май по този повод е разговаряла с Асоциацията на предприемачите и те са поели ангажимент и имат интетрес към тази идея. Фандъкова е поела ангажимент проектите, които включват детски градини и ясли, да бъдат облекчени максимално.

По повод протеста на родители, чиито деца не са приети в детски градини, който ще се състои днес следобед пред сградата на Столичната община, кметът Фандъкова каза, че разбира много добре недоволството и проблемите, на всяко едно семейство. Затова и усилията на общината са насочени към ускорено строителство на детски градини. Фандъкова каза, че през 2007 г. детските градини и ясли на София са посещавани от под 34 хиляди деца, днес около 44 хиляди деца ходят на детски градини и ясли. Това по думите й не е достатъчно, затова се строят нови детски градини и държавата вече се е ангажирала да подкрепя семейства, чиито деца не са приети в детски градини. Според кметът Фандъкова тези компенсации би трябвало да увеличат своя обхват, за да могат повече семейства да се възползват от тях.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!