FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ученици от частни училища остават без безплатна почивка

Децата в частни училища и родителите няма да могат да се възползват от безплатните почивки, съобщиха от МОН.

По тази програма 30 хил. ученици и учители ще летуват на пълна държавна издръжка. За целта ще бъдат отделени 15 млн. лв. от държавния бюджет.

Туристическият пакет за всеки участник е с фиксирана стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. 

Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища.

Учениците, които ще се включат в шестдневните безплатни пътувания, ще се избират по критерии, утвърдени от педагогическите съвети.

МОН формулира няколко вида примерни критерии – продължителност на обучението от дистанция, представяне в учебния процес, социален и здравен статус.

Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да определи други критерии, съобразени с особеностите на съответното училище.

От МОН уточняват, че всяко училище има своя специфика, а да се избегне дискриминация. Допълва се, че учителите във всяко училище познават най-добре конкретните потребности на своите ученици.

Още по темата

16 юни 2021 13:27

22

Педагогическите съвети имат отговорността да преценят за кои ученици е най-подходяща програмата и кои деца имат най-голяма необходимост от подкрепа. В различните случаи това могат да са ученици от семейства с нисък социален статус, преболедували COVID-19 или загубили близък в пандемията. Други могат да включат отличници или пък деца с нужда от допълнителна подкрепа и т.н.

От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват всички ученици от I до XI клас, включително деца със специални образователни потребности.

За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в МОН минимален набор от документи, описани в програмата, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях.

В програмата е записано, че ръководители на групи могат да бъдат учители, а по изключение и други педагогически специалисти.

Заявки се приемат на два етапа. Първият етап приключва на 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на лимита на програмата. Срокът за изпълнение на програмата е до 14 септември 2021 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!