FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Трайков: Няма нужда от мораториум, за да се запази цената за битовите потребители

„Всички очакват да получат някаква помощ, но помощта е условна. Това са стъпки на правителството да ребалансира абсолютно разцентрованата система. В цялата система на енергетиката в момента печелят само производителите и мисля, че правителството ,и в бъдеще с помощта на КЕВР, могат да предприемат стъпки за ребалансиране“, коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков в „Денят ON AIR“.

Той каза, че мораториумът е бил тактическа стъпка, защото ако е имало комуникация между правителството и КЕВР, е нямало да има нужда от него.

„Няма нужда от мораториум, за да се запази цената за битовите потребители. Най-добрият начин да се балансира цената за регулирания пазар беше чрез коригирането на тази аномалия в Закона за енергетиката, която задължава мрежовите оператори да купуват енергията за технологични загуби от борсата. Най-простото решение беше мрежовите оператори също да купуват на регулирана цена, тъй като са в такава ситуация“, изтъкна Трайков пред Bulgaria ON AIR.

„Ако енергията се повишава с темповете на общата инфлация, това не е чак толкова страшно. Проблемът е, че енергийните ресурси се вдигнаха с пъти в период на няколко месеца. Цената ще се стабилизира и би трябвало да се стабилизира на по-ниска от сегашната цена, ще зависи само от общия темп на инфлация“, обясни бившият енергиен министър.

Според него цената на газа е основният виновник за цените. Тя е повлякла всички останали цени, защото никой от другите ресурси не е повишил цената по такъв драстичен начин, но те се изравняват на най-високата цена според ресурса, без който не могат. Трайков добави, че цената на газа се е повишила заради комбинация инфлационни и геополитически фактори.

„Булгаргаз“ би трябвало, като най-добре установеният участник на пазара, да е развил и вътрешни компетенции, и търговски отношения, и да се справи най-добре в системата. Тоест, няма причина „Булгаргаз“ да е с някакъв дефицит, с изключение на факта, че е обвързан със софийската „Топлофикация“. Голямата задача е „Топлофикация София“ вече да е на релсите на нормалното функциониране“, смята Трайков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!