FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Тиква-гигант израстна в карнобатското село Кликач

Тиква-гигант израстна в карнобатското село Кликач

Снимка: Pixabay
Тиква-гигант е израснала в двора на Мустафа от карнобатското село Кликач. Тя тежи 60 кг. 31-годишният ландшафтен архитект е донесъл семената от САЩ, откъдето се е върнал преди 2 години.

„Като цяло тази тиква е с декоративни качества. Докато се празнува Хелоуин в Щатите, те декорират тиквите в различни усмивки. Става за ядене и има добър вкус“, каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Мустафа Джалил.

Тикви-гиганти вече растат и в съседния двор. Младият мъж раздава семената щедро.  

„Тиквите са много хубави! От Мустафата ги взимах, големи станаха, поливаме ги“, потвърждава съседката Нефизе Сюлейманова.

Мустафа обмисля да запази семената за неговата генетична банка.

„Идеята е на този етап е да не ги търгувам, но ако има условия, ще създам фестивал на тиквата“, уточнява той.

Състезание за най-голяма тиква обмисля и кметът на селото Хюсеин Селим, който е щастлив, че са се прочули с гигантските растения.

А тиква от Кликач се е появи и на бургаския пазар. Попаднала там случайно от съселянин на Мустафа, който е занесъл и я продал. Търговецът е поставил шеговит надпис, че тиквата ще бъде разрязана на Коледа, а семената се продават с предварително записване по 50 стотинки.
 

Повече вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!