FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

С 34% са нараснали продажбите на нови автомобили у нас

С 34% са нараснали продажбите на нови автомобили у нас

Снимка: Bulgaria ON AIR
Продажбите на нови автомобили в България нарастват през март с 33,9% до 2155 броя от 1609 броя преди година, но през първото тримесечие те отново се свиват с 5,8 на сто до 5584 превозни средства спрямо 5927 автомобила за същия период през 2020 г., сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА), цитирани от Investor.bg.

Регистрациите на нови леки коли в Европейския съюз (ЕС) през март се увеличават с 87,3% в резултат от ниската база за сравнение от миналата година на фона на строгите ограничителни мерки срещу коронавируса, които бяха въведени от повечето страни в региона през март, съобщава АСЕА.

Регистрациите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 63% през март. Ръстовете компенсираха спада от началото на година, оставяйки продажбите с повишение от 0,9% през първото тримесечие.

Докато производителите на автомобили се възползват от сравненията с миналата година, когато страните затвориха границите си, за да спрат разпространението на вируса, продажбите от миналия месец бяха по-големи от тези преди пандемията. Регистрирани са 1,39 милиона нови автомобили, като това е най-високият брой от юни 2019 г.

Акциите на производителите на автомобили поскъпнаха, а Daimler AG отчете по-добри приходи от очакваното за първото тримесечие. Производителят на Mercedes-Benz спомена за силни продажби във всички основни региони.

Индексът Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts се повиши с 1,5% в началото на търговската сесия, воден от Volkswagen AG, както и от производителя на части Continental AG и Daimler.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!