FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

С 200 т годишно сме световен лидер в износа на лавандулово масло

Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път в чирпанското село Средно градище на 26 и 27 юни 2021 г. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като тук, в полите на Средна гора, са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България.

„Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам“, каза директорът на фестивала Нина Гиргинова. Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.

„Искаме да популяризираме лавандулата като национален символ на страната ни, подобно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, допълни Гиргинова. Почетен председател на феста е световноизвестният актьор Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино, предаде БНР.

Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона. По традиция второто годишно издание на Националният фестивал на лавандулата ще се проведе в същия формат на 3 и 4 юли 2021 г. в своята добруджанска лавандулова локация – град Генерал Тошево.

Следногорското издание на празника започва в град Чирпан с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а в събота се пренася в с. Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „Лавандулови импресии“. Дворът на кметството ще е домакин на традиционната кулинарна изложба, в която местните домакини ще премерят сили в приготвянето на ястия и напитки с добавка на лавандула. Изящни изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, ще бъдат предложени в специално организирания Лавандулов базар.

За пръв път част от събитието е и Фермерски пазар, в който производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка и др. Следобед се организира Детската лавандулова работилница за рисунки, апликации и изделия с лавандула, ще бъдат избрани „Крал и Кралица на Лавандулата“. Наред с богатата музикално-фолклорна и танцова програма звездния акцент на фестивала поставя гала-концертът на една от най-обичаните и популярни български изпълнителки – Йорданка Христова.

Ще се проведе и опознавателен тур на най-модерната в региона дестилерия за лавандулово масло в с. Средно градище, където посетителите на място ще наблюдават процеса по преработка на етеричното растение. Предвиждат се дегустации на вино, произведено в избите в Средно градище и околностите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!