FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Специални чествания на 3 март и в Уганда

Социалните мрежи се наводниха от клипове на деца от Африка, които играят български хора и пеят български песни. Те изпяха и българския химн по случай трети март. Даниел Делибашев е човек, който определено не се “срами” да се нарече българин. 

За 3 март в Уганда сме предвидили празненство, имаме дори разрешение да съберем максимално до 100 деца и ще се съобразим с тези мерки. Искам да почерпим децата, да ги нахраним. Да играем българско хоро. Това каза пред Bulgaria ON AIR основателят на фондация „Усмивка за Африка“ Даниел Делибашев.

Той посочи, че децата там пеят български песни като „Облаче ле бяло“, „Една българска роза“.

„Всяка храна, която получават, различна от царевична каша или боб, е празник за тях. Когато учим текста на песните, първо им обяснявам значението на текста – обяснявам им символите, как песента е свързана със страната ни. Най-лесното, което всеки може да направи, е да сподели нашата кауза в групи, в които членува в социалните мрежи. Финансите са основното за развитието ни. Отворихме училището вече за обучение на един клас“, обясни той.

Делибашев сподели, че предстои след предвидените довършителни работи да бъдат отворени още класове. 

„Времето, което им отделям за песните и танците не е чак толкова много, някои танци – като ръченицата, са я учили без мен. Трудностите, които изпитваме, са немалко, трудно е, понякога един проблем ражда друг. Човек да помогне и на 100, на 1000 души, ако не помогне на един – той го запомня“, каза Делибашев.

Основателят на фондацията допълни, че учителите в школото са местни, а децата в Уганда изгарят от желание да се докоснат до чужда култура. Светът за тях е ограничен до написаното в учебниците. 

„Не само българските деца – надявам се децата навсякъде да ценят това, което имат, малките неща, както африканчетата получават дори понякога само любов и време от познати и непознати. Ще продължим дейността си в зависимост от помощта, която ще получим, времето ще покаже. След основното училище, ще се постарая да отворим и средно“, допълни събеседникът. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!