FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Свиленски, БСП: Нито без руски газ ще можем, нито без руски петрол

„В тази ситуация никой от партньорите няма да напусне коалицията, решението за военнотехническа помощ за Украйна е подкрепено от 200 народни представители, благодарение на БСП в Украйна няма да се изпращат въоръжение и боеприпаси“, заяви пред БНТ Георги Свиленски, председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Още по темата

6 май 2022 12:34

331

По думите му войната трябва да свърши с мирни средства, с диалог, с дипломация.
„БСП не изнудва, на никой не сме извивали ръцете, няма как с изпращане на оръжие и боеприпаси да се търси мир. Решението за военнотехническа помощ е победа на справедливостта, даваме възможност на Украйна да си изнесе зърното и евтината електроенергия, да получи подкрепа за членството си в Европейския съюз, все неща, от които Украйна има нужда“, допълни Георги Свиленски.

Той категорично заяви, че от България за Украйна не се изнася въоръжение и боеприпаси.

„Ако някой твърди такова нещо, лъже. Такова нещо не се извършва. България изпраща оръжие до 60 държави, с които има договори повече от 30 години, оттам нататък какво те правят с тях българският министър на икономиката не носи отговорност. Договорът има краен потребител и е ясно за коя държава отива“, добави Георги Свиленски.

Според него „нито без руски газ ще можем, нито без руски петрол“. „Ще ни продават същия руски газ или петрол през друг доставчик, няма как да се оправи България без тези суровини. Трябва да се отстоява българският национален интерес, а той е българската икономика да има петрол и газ на достъпни цени“, заяви Георги Свиленски.

Той поясни, че българското правителство трябва да продължи разговорите с „Газпром“ и цената да бъде такава, каквато е договорена, а ако не успее да компенсира българските граждани и българския бизнес.

„Посредничеството няма как да не вдигне цената, но не е ясно с колко“, каза още Георги Свиленски.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!