FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ресторантьорите в София искат такса смет наполовина

Столична община да намали местните данъци и такси и да не налага допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти. За това настоя по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

Още по темата

1 мар 2021 09:35

38

Подкрепата на исканията на организацията би бил морален акт, предвид трудната ситуация, пред която е изправен туристическият сектор и необходимостта от спасяването му, подчерта Димитров.

БХРА предлага да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет. Затварянето на търговските зали на ресторантите и другите заведения за хранене и развлечение, както и преустановяването на дейност на някои места за настаняване и драстичното намаление на посещенията в тези, които все още работят, води до намаляването в пъти на генерираните отпадъци и затова считаме за нормално и справедливо тази такса да бъде намалена, реципрочно на претърпените от бизнеса загуби, подчерта зам.-председателят на БХРА.

Считаме и за общината би било много по-добре, точно сега в периода на криза, да има някакви, макар и намалени приходи, отколкото да очаква в бъдеще едни, на практика, несъбираеми вземания, обясни Димитров
Според членовете на БХРА е редно и да не се начисляват лихви за забава за дължимия данък сгради и такса смет до края на 2021г. , за да не се налагат допълнителни тежести върху бизнеса. Освен това от БХРА предлагат и да се освободят от плащане на тротоарно право заведенията и от наеми към общината, фирмите, които стопанисват общински обекти, които са затворени, поради кризата.

Сред вариантите за подпомагане на бизнеса от страна на Столична община е и да се опростят наемите на рекламни площи, които се предоставят от общината за периода на пандемичното положение, подчерта още Димитров.

Предложенията на БХРА, които са внесени и писмено бяха подкрепени и от представителите на Националния борд по туризъм на Българско конгресно бюро, които обявиха по време на съвета, че също ще внесат подобни писмени позиции.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!