FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Разчистват терена на бъдещата детска болница

Започва процесът по премахване на сградите на терена на бъдещата детска болница. По-късно днес в кв. „Горна баня“ служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса по премахването на сградите и на подготовката на терена за изграждането на Национална детска болница.

Мястото за строежа на болницата беше избрано след обсъждането на пет възможни парцела в София. През май 2023 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет тогава Иван Шишков разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница.

Днес се очаква да започне демонтирането на опасни елементи от покривната конструкция и от фасадата на съществуващата на парцела сграда, а след това ще се пристъпи към същинското ѝ събаряне. След събарянето трябва да се направи задание и да започне проектирането и реалното строителство на новата болница. Освен лечебното заведение, на терена, който е близо 40 дка, се предвижда да има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг. Предвижда се болницата да има 25 клинични структури.

В края на декември 2023 г. екип на Европейската инвестиционна банка представи доклад „Анализ на нуждите от детска болница в София“, изготвен в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, по инициатива на Европейската комисия в партньорство с Европейската инвестиционна банка. Анализът показа, че е необходимо изграждане на многопрофилна болница за лечение на детски заболявания от най-високо ниво на компетентност, осигуряваща комплексна и цялостна медицинска помощ във всички педиатрични специалности.

В края на януари 2024 г. „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД – търговско дружество със 100 % държавна собственост, подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ. Споразумението предвижда изготвяне на три документа – Структура, обхват и капацитет на болницата, в който ще са посочени обхватът на специалностите, терапевтичните и хирургични структури, диагностичните структури, дневен стационар, брой и вид клиники и др.; Функционален доклад или техническото задание за проектиране, който ще включва брой болнични легла, обхват на спешното приемно отделение, дневен стационар, операционни и диагностични кабинети, болнични стаи, изисквания за електроинсталация, отопление и вентилация; Обхват на оборудване и обзавеждане. Срокът за изготвяне на финалния доклад е януари 2025 г.

Преди дни министър Кондева се срещна с представители на Европейската инвестиционна банка и консултантския консорциум, който ще изготви пакета от стратегически документи, необходими за изграждането на болницата./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!